Új tejüzemet adtak át Törökszentmiklóson

Nyitólap Hírek Új tejüzemet adtak át Törökszentmiklóson

Békebeli ízeket ígér modern köntösben a legújabb okosrendszerekkel felszerelt Szenttamási Tejüzem

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt., a Pénzügyminisztérium által kiírt Nagyvállalati Támogatási programot pályázta és nyerte el az új, innovatív tejüzem létesítésére a beruházások szempontjából kiemelten fontos Jász-Nagykun-Szolnok megyében.

A 2,4 milliárd Ft támogatott beruházásból épült Szenttamási Tejüzem hivatalos átadó ünnepsége 2022. február 22-én zajlott le a festői szépségű, törökszentmiklósi Szenttamás pusztán. Az eseményen Rákossy Balázs államtitkár is részt vett, aki beszédében elmondta: „A vállalat egy új, modern tejtermelő üzemet létesített a program nyújtotta támogatás segítségével. A közel 5 milliárd forint értékű fejlesztés megvalósításához a kormány 2,4 milliárd forintos támogatást nyújtott. A cég a L. A. C. – cégcsoport zászlóshajójának számít, amely a kunsági hagyományokra építve lett mára a térség legnagyobb mezőgazdasági vállalata. A ma átadott üzem hozzájárul ahhoz, hogy a vállalat kapacitásai bővüljenek, és ezzel meg tudja erősíteni pozícióját a piacon, és egyre több magyar ember asztalára juthat el a jó minőségű törökszentmiklósi tej.”

Horváth László a beruházó és üzemeltető TM Zrt tulajdonosa elmondta, hogy a cég egyedülálló komplexumot hozott létre azzal, hogy a kialakított teljesen robotizált rendszer lehetővé teszi, hogy a tejüzemmel szomszédos, felújított szarvasmarha telepen élő tehenek által termelt tej egy csővezetéken keresztül kerüljön a tejüzembe, ott automatizált gépek végzik a tej feldolgozását, így emberi kéz érintése nélkül kerül a kiváló minőségű magyar tej-tejtermék a végső felhasználóhoz.

Az ünnepi beszédek után az eseményen résztvevő közönséget körbevezették a tejüzem gyártósorain.

A fejlesztési projekt keretében, zöldmezős beruházással, komplex tejfeldolgozó üzem került kialakításra. Új, feldolgozó üzemcsarnok épült fel, ahová a tej feldolgozáshoz szükséges technológia, technológiai sorok kerültek beépítésre. A műveletek során a feldolgozó üzem teljes infrastruktúrájának kiépítése is megvalósult.

A tervek szerint a tejüzem napi 30 000, évi 10-11 millió liter tehéntej feldolgozását teszi lehetővé. Az üzemelés első szakaszában a vállalat saját, holstein fríz állománya által termelt 15 000 liter tejet kívánja feldolgozni.

A tejüzem képviselői elmondása alapján, kiváló alapanyagból, hagyományos, mesterséges adalékanyagoktól mentes, magas tápértékű termékeket állítanak elő, olyan régi receptek alapján, amelyek könnyen ötvözhetőek a modern technológiai eljárásokkal.

A beruházás megvalósítása alatt a sajátmárkás tejtermékek előállítása mellett döntöttünk, amely a Szenttamási Tej nevet viseli. A termékek között minden tejtermék megtalálható. Kiváló alapanyagból, hagyományos, mesterséges adalékanyagoktól mentes, magas tápértékű termékeket kívánunk előállítani, olyan régi receptek alapján, amelyek ötvözhetőek az új technológiával. Ezért is a szlogen: „Békebeli ízek, új köntösben.”

A Szenttamási tejtermékek egyelőre a szolnoki vásárcsarnok területén található Szenttamási Mintaboltban vásárolhatók meg, illetve számos, a térségben található élelmiszer boltban érhetők el. A regionális bolthálózat mellett két nagy kereskedő teríti a termékeket Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Az előzetes várakozások szerint, a termékek rövid időn belül Pest megye bolthálózatában is megtalálhatók lesznek.

A vállalat célja, a kiváló minőségű, ellenőrzött magyar élelmiszer előállítása, illetve a beruházás megvalósításával történő hozzájárulás a térség (JNSZ) népességmegtartó képességéhez és a munkalapú társadalomhoz való kapcsolódásának erősítéséhez.